[FOTO] 12 Foto ‘Padi Seni’ Di Jepun Berjaya Menjadi Tarikan Pelancong. Kreatif Habis!

OHBULAN!

dppadi

Jepun memang terkenal dengan inovasi mereka yang canggih, pelik, unik serta kreatif. Selain itu juga, Jepun merupakan sebuah negara dengan persekitaran semulajadi yang indah, menarik serta bersih. Siapa pernah ke Jepun mesti tahu bagaimana bersihnya negara itu. Betul tak?

Kali ini kami nak kongsikan dengan anda gambar kreatif seni padi di Jepun. Memang tak sangka mereka punya idea sampai tahap padi pun dorang inovasikan. Memang kreatif habis!

paditakjadi

SENI PADI JEPUN
——————————-
20 Tahun yang lalu boleh dikatakan langsung tiada pelancongan di inakadate di jepun. Satu masyarakat luar bandar yang terdiri daripada sawah padi dan kebun epal, tiada sebab untuk pelancong datang mengunjungi tempat ini.
.
Koichi hanada, seorang kerani di balai raya kampung tersebut ditugaskan untuk mencari satu jalan agar kampung itu dapat menarik perhatian pelancong. Setelah berbulan berfikir beliau ternampak kanak-kanak bermain di sawah padi sebagai projek kelas mereka.
.
Mereka menuai 2 jenis tanaman padi, ungu dan hijau terang. Dari situ Hanada mendapat idea dengan menuai padi dengan berbeza warna jenis padi bagi dan menghasilkan imej daripada atas.
.
Mereka menggelarnya seni padi dan akhirnya berjaya menarik pelancong ke kawasan berkenaan.
#tanjongkarang

Kreatif habis!

padi1

Favourite anime kegemaran ramai! Naruto in the house..
padi2padi4

Memang nampak real kan?

padi5padi6padi7

Macam 3D pulak tengok Maharani Haruko ni. Yeke Maharani Haruko? Haha
padi8padi9padi10

Bila dua padi terpisah oleh jalan raya tapi dorang ni masih kreatif untuk menampakkan padi ni menarik.padi11

Memang terbaik la! Kemas dan kreatifpadi12padi3

Ni paling comel! Siapa je tak layan Doraemon? Mungkin 20 tahun akan datang negeri Kedah akan seperti ini? Hehe

Sumber : Tanjong Karang

Advertisements

Pantai Ini Miliki Batu Berbentuk Lafadz ‘Allah’, Warga Pun Ramai Berdatangan

Fenomena yang menunjukkan kekuasaan Allah seringkali terlihat di dunia ini. Tak hanya berada di langit seperti awan berbentuk lafadz ‘Allah’, namun juga bebatuan yang terbentuk secara alami dan menyusun menjadi sebuah kata “Allah’ dalam tulisan arab.


Itu juga yang ditemukan di Pantai Tanjung Tua dimana salah satu warga Dusun Penobaan bakauheni Lampung Selatan mendapati batu pantai yang berbentuk lafadz ‘Allah’ tersebut.

Pantai Ini Miliki Batu Berbentuk Lafadz 'Allah', Warga Pun Ramai Berdatangan
Batu berbentuk lafadz Allah di Pantai Tanjung Tua (Dedi Sutomo/Tribunlampung.com)

Warga yang bernama Yodis dan merupakan anggota Peduli Pariwisata (PETA) itu menjadi orang yang pertama menemukannya. Berawal dari pencarian bukti sisa sejarah tentang Tanjung Tua pada tanggal 9 Oktober kemarin, ia pun baru menyadari keberadaan batu tersebut di sana.

“Awalnya saya mencari literatur tentang Tanjung Tua di internet. Karena daerah Tanjung Tua dahulunya ditengarai sebagai tempat singgah para penyebar Islam dari Banten. Saya ingin mencari bukti sejarah tersebut,” ucapnya, sebagaimana dikutip dari Tribun Lampung, Jum’at (14/10/2016).

Batu lafadz ‘Allah’ itu sendiri terletak tepatnya di tepi pantai yang dipenuhi juga dengan bebatuan lain. Namun bentuk unik tersebut sangat jelas terlihat ketika air laut surut. Sementara jika terjadi pasang, batu itu pun terendam dan sulit terlihat.

“Setelah saya amati dengan teliti, motif timbul pada batu memang menyerupai lafadz Allah,” pungkasnya.

​Tips melancong ke Cameron Highlands

.

Tips ini saya perolehi daripada Puan Fadillah Nur. Dan saya tuliskan semula di sini untuk rujukan saya. Mudah-mudahan sedikit sebanyak ada manfaat untuk rakan-rakan yang membaca. Antara tipsnya adalah seperti berikut:

.

1. Seeloknya pergi bukan pada musim cuti sekolah atau cuti perayaan. Kenapa?

+ harga jualan produk berlipat ganda daripada harga asal.

+ sukar untuk dapat parking kereta.

+ kebanyakan hotel penuh dan harga juga lebih mahal.

+ kurang privasi.

.

2. Jika anda mahu membeli buah, sayuran, teh dan lain-lain sebagai buah tangan, belilah di kawasan S corner. Ada sign board S Corner sebelum menuruni bukit di situ. Di sini berderetan kedai dan gerai yang sangat murah berbanding di tempat-tempat lain seluruh Cameron Highlands.

.

Anda boleh dapat buah strawberi yang besar dan manis sebanyak 5 pek dengan harga semurah RM10 berbanding jika anda beli di kawasan lain, mungkin hanya 3 pek dengan harga RM10.

.

Anda boleh beli teh uncang dengan harga RM5 sekotak. Kalau beli banyak, boleh dapat murah lagi jika anda bijak mengayat.

.

Puan Fadillah Nur pernah beli 20 kotak teh uncang dengan harga RM100, kemudian dapat percuma sekotak strawberry white coffe.

.

Sayuran segar dan gemuk di sini cuma RM10 bagi 8 pek yang anda boleh pilih.

.

3. Kalau mahu makan nasi berlauk dengan porsi yang kenyang, lauk yang sedap, harga yang memuaskan, cari di Tanah Rata. Berdekatan sebelah terminal bas Cameron. Nama kedai Kak Yam, ada banner yang besar boleh nampak.

.

4. Cari hotel di sekitar tanah rata. Berhampiran kedai makan Kak Yam itu juga. Park kereta dulu, kemudian jalan kaki untuk buat survey. Biasanya backpackers suka menginap di hotel seperti itu.

.

Kalau datang bersama anak-anak kecil, ada bilik yang sesuai pada kadar harga RM80 dengan kemudahan yang baik.

.

Sekian. Terima kasih. Care to share.

.

Raisul Fadhla Safiruddin  

Bukan pemandu pelancong

.

P/S: Jom bantu sebarkan tips ini dengan cara share post ini atau mention/tag mereka dalam komen kat bawah. Mudah-mudahan sedikit sebanyak ada manfaat bagi kita semua.

Kepulauan Maladewa (Maldives Island)

Kepulauan Maladewa (Maldives Island)
Maldives, sering juga disebut Maladewa, adalah negara kepulauan yang terletak 300 mil selatan India, dan 450 mil sebelah barat daya Sri Lanka. Keunikan pulau di Maldives adalah nama dan jenisnya.

Dari sekitar 1.192 pulau yang dimiliki Maldives, sebagian besar bukanlah pulau yang sesungguhnya, namun hanya kumpulan atol atau karang. Totalnya ada sekitar 26 kepulauan atol besar, dan hanya sekitar 200 pulau atol saja yang dihuni oleh manusia.

Nama-nama pulaunya pun aneh, di antaranya pulau alif, ba, ta, tsa, dan lain-lain. Hal ini dilatarbelakangi pengaruh budaya Arab yang sangat kental. Diperkirakan, nama Maladewa pun berasal dari kata Arab, yang artinya istana.

image

image

image

Surga Tropis

Bagi para pelancong, Maladewa dikenal sebagai surga tropis. Ada banyak alasan mengapa Maldives begitu menarik perhatian mereka, di antaranya adalah sebagai berikut.

1. Keindahan pantai pasir

Lokasi pantai di sana jauh dari hiruk pikuk suasana kota yang bising. Begitu tenang dan damai. Sejauh mata memandang, yang ada hanya keindahan alam yang terhampar. Pasir pantai di Maladewa berwarna putih, bersih dan lembut, lambaian nyiur kelapa menambah indah suasana dengan air lautnya yang tidak begitu asin.

Airnya sangat bersih, bening berwarna kebiruan saat diterpa cahaya matahari. Air lautnya tenang, tidak ganas, tidak ada ombak tinggi yang bergulung-gulung, mungkin karena tempatnya yang terhalang oleh atol. Pengalaman tak terlupakan kala berenang di pantai pasir Maldives adalah banyaknya bayi ikan hiu yang ikut berenang di sela-sela kaki kita. Luar bisa!

image

image

image

2. Pemandangan bawah laut

Pemandangan bawah laut Maldives sangat indah, dengan suhu sekitar 25-30 derajat Celcius sangat ideal untuk melakukan diving, snorkelling, atau memancing. Airnya sangat bening, bahkan, di beberapa tempat, pemandangan dasar laut dapat terlihat dengan jelas. Barisan terumbu karang dengan ikan berwarna-warni, gua laut, Manta Ray, Eagle Ray, penyu, ikan Napoleon, lumba-lumba, wreck, white tip, hammerhead sharks, dan lainnya dapat ditemukan dengan mudah.

Tak salah bila Maldives disebut sebagai “surga tropis” karena pantainya yang indah, pemandangan bawah lautnya yang eksotik, lokasinya yang “tersembunyi” di tengah lautan, biota lautnya yang melimpah dan terjaga.

Ditambah lagi, fasilitas akomodasi yang memadai, Hilton, Fourseason, dan sebagainya telah ada di sini. Belum lagi resor-resor yang bertebaran di setiap pulaunya. Jadi, kapan Anda menyempatkan diri berlibur di surga tropis ini?