TOLONG STOP Jangan Manjakan Anak dengan Gadget.

 Kisah ini bisa Menjadi Pelajaran untuk para orang tua!

Semakin berkembangnya teknologi seperti gadget membuat setiap lapisan masyarakat menjadikannya sebagai sebuah kebutuhan. Bahkan anak­anak yang tidak mengerti dengan jelas penggunaan gadget itu pun ikut kecanduan.

TOLONG STOP Jangan Manjakan Anak dengan Gadget. Kisah ini bisa Menjadi Pelajaran untuk para orang tua!


Seperti kisah seorang wanita yang anaknya telah mengenal gadget dan tak mampu menjauhkan diri dari teknologi tersebut di usianya yang masih sangat kecil. Penyesalan akan pengaruh gadget pun ia bagikan di media sosial sebagai pelajaran bagi para wanita lain yang telah memiliki anak dan merasa tenang ketika anak hidup bersama dengan barang tersebut.


Berawal dari kebiasaan melihat sang kakak, anak keduanya yang bernama Shafraan tertarik untuk mencoba berbagai permainan yang ada di tablet, meski saat itu usianya masih 10 bulan. Kian hari, ketertarikannya kepada gadget tak dapat dihindarkan.


Seringkali sang anak tidur bersama dengan gadget di tangan. Lantaran merasa bahwa hal tersebut lumrah untuk seorang anak, wanita itu pun membiarkannya dan bahkan memfasilitasinya. Dalam benak wanita tersebut, gadget menjadi semacam solusi jitu untuk menangani anak laki­lakinya yang terkadang marah atau menangis.


Dan memang terbukti ketika menangis lalu diberi gadget, shafraan langsung mendadak terdiam dan asyik bermain game. Dampak dari penggunaan gadget tersebut mulai terlihat ketika Shafraan memasuki umur 2 tahun dimana ia enggan untuk berinteraksi dengan lingkungan sekitarnya.

Tak hanya ketika berada dengan teman seumurannya, namun juga ketika bermain sendiri dengan mainan yang nyata. Suatu hari bahkan Shafraan hanya terdiam sambil memegang mobil­ mobilannya. Ia seakan kebingungan untuk menggunakan mainan nyata tersebut karena setiap harinya ia hanya menggunakan ibu jari untuk menggerakkan game yang ada di tablet atau gadget.


Tak hanya itu, Shafraan juga kekurangan dalam kosak ata dimana anak seumurannya sudah mampu mengucapkan berbagai hal dengan variatif. Tentu saja hal ini membuat was­was wanita yang merupakan ibu dari Shafraan tersebut. ia pun kemudian mendatangi seorang dokter anak untuk melakukan konsultasi dan mengetahui apakah ada alergi atau hal lain yang membuat sang anak sulit untuk berkomunikasi.


Ternyata setelah ditelisik, hasilnya menunjukkan bahwa Shafraan kurang melakukan interaksi dengan orangtua ataupun anggota keluarga lainnya sehingga kosakata yang dimiliki sangatlah sedikit. Ia pun merasa menyesal dan berniat untuk membatasi penggunaan gadget untuk anaknya tersebut.


Bukan tanpa hambatan, wanita itu justru mengalami berbagai perlakuan sang anak yang mengamuk, menangis, dan melemparkan setiap barang ke arahnya demi bisa mendapatkan gadgetnya kembali. Shafraan pun sangat rewel dan enggan untuk makan. Akhirnya sang ibu kewalahan menghadapi perilaku Shafraan selama 3 hari dan mengembalikan gadgetnya.


Benar saja, anaknya pun kembali tenang dan asyik sendiri dengan permainan di tabletnya. Beberapa hari kemudian, sang ibu lantas membawa anaknya melakukan imunisasi ke sebuah rumah sakit dan sekaligus meminta dokter memeriksa aspek motorik anaknya.


Ternyata Shafraan masih dianggap normal, hanya saja ia mengidap keterlambatan bicara atau Speech Delay. Bahkan keterlambatannya tersebut berjeda cukup jauh yakni 1 tahun dibandingkan dengan teman­teman sebayanya. Dokter pun menganjurkan agar Shafraan mengikuti terapi untuk menstimulasi pembendaharaan kosakatanya.


Kini wanita itu semakin tersadar bahwa pemberian gadget dengan maksud untuk memenangkan sang anak hanya akan menjadi tumpukan masalah di kemudian hari. Ia pun merasa bersalah karena tidak ingin capek ataupun repot mengurus anaknya dan menyerahkan segala pendidikan serta kehidupan anaknya kepada sebuah gadget.

Sponsored Links

Si Ibu bayi dan doktor yang malang

​Erk, Alhamdulillah, kenyang perutku. Santapan di kedai Dawar amat menyelerakan. Ayam panggangnya tak sama dengan ayam panggang kedai lain. Sedap betul.
Alamak, dah pukul 10pm! Aku tak solat isyak lagi ni. Desis hatiku. Langkah disusun ke arah Hospital Kasr el-Ainy Faransawi. Tempat biasa aku solat isyak di situ. Dalam perjalanan terserempak dengan abang Israk. “Abang baru balik lawat akram ngan Amman,”katanya. Aku yang dah lama tak melawat mereka ni terus melawat Amman dan Akram selepas menunaikan solat Isyak.
Setelah lebih kurang dua jam berborak dengan Amman, dan ibu bapa Si Akram, aku minta diri untuk ke hospital Kasr El-Ainy dalam university. Pada mulanya aku dah malas sangat dah nak pergi hospital untuk attachment malam tu. Kaki pun dah melangkah jauh ke arah rumah.
Tiba-tiba aku rasa serba salah pula. Baju Surgery dah pakai, alat semua dah bawa, bekal pun dah ada, tiba-tiba balik rumah pula, fikirku. Kalau ikutkan hati sampai bila nak Berjaya? Monolog sendirian memainkan peranan. Langsung aku hentikan niat untuk balik rumah dan kembali menapak ke arah hospital University.
Pukul 12 am. Suasana di luar wad bersalin tak sama dengan wad lain. Ahli keluarga sangat ramai tunggu di luar wad. Ada yang duduk berborak, ada yang baca quran doakan si ibu selamat bersalin. Ada yang bentang tikar,makan dan ramai juga menjalar tidur macam ular sementara menunggu si ibu keluar dari wad bersalin.
“Waduh-waduh, ni mesti ramai patient hari ni,” daku berbisik. Seperti biasa Ayat Qursi dibaca sebelum aku masuk ke wad bersalin, tempat nyawa baru disambut dan juga tempat nyawa diambil Allah. Aku juga berdoa agar doctor-doctor pakar yang bertugas lembut hati nak ajar aku malam ni.
Suasana dalam wad seperti biasa, sesak dengan pesakit. Selalunya pukul 12 amsampai pukul 1 am ni semua doctor akan berehat sekejap sebelum menyambut ibu beranak untuk giliran yang seterusnya. Namun keadaan tak sama pada waktu itu. Ruangan menunggu tak ada doctor pun, hanya jururawat. Aku letak beg dan pasang alas kasut seterusnya masuk ke Labor room.
Patutlah tak ada doctor kat ruangan menunggu. Banyak orang sedang bersalin sekarang ni. Semua bilik untuk vaginal delivery dan cessarian penuh. Aku apa lagi, terus ambil glove dalam bag, dan terjah masuk ke O.T. Dr Mona nampak aku.Dia tersenyum.
“Kenapa datang lambat?” tanyanya. “melawat sahabat tadi,”jawabku. Dr Mona suruh ke bilik vaginal delivery untuk bertugas di sana. Dekat O.T biar dia handle. Aku tanpa banyak songeh terus ke bilik sebelah.
“Hamot ya doctor, hamot!” jerit seorang ibu. Ibu menjerit-jerit kesakitan. Nurse-nurse menjerit-jerit marah si ibu yang tak dengar cakap. Doctor zaitun menjerit-jerit suruh ibu baring dan mengangkangkan kaki untuk sambut bayi, namun tidak dipeduli oleh si ibu. Sakit,fikirku. Aku terus baca history dengan laju.
IUFD. (intra Uterine fetal Death). Anak dah mati. Aku teringat pada mama yang pernah menghadapi situasi yang sama apabila adik bongsuku mati dalam kandungan gara-gara mama aku ada PIH(pregnancy Induced Hypertension). Si ibu yang ada PIH akan ditahan di wad sebab dikhuatiri anak dalam kandungan akan mati. Si ibu yang di depan aku ni pun degil nak keluar wad waktu dia mengandung, sama macam mama aku. Sekarang anak dah mati. Apa yang mampu dibuat? Lain kali ikut cakap doctor, tak ada doctor yang senang-senang nak tahan pesakit dalam wad, dia mesti ada sebab.
SI ibu ini menjerit-jerit dan menampar-nampar mukanya kerana kesakitan. Aku hanya melihat tanpa emosi. Mungkin sebab dah biasa sangat tengok adegan menjerit-jerit dan menampar-nampar muka ketika vaginal delivery sehinggakan aku rasa benda tu normal di Mesir ini. Mayat bayi mesti dikeluarkan.
Selepas beberapa minit, Mayat bayi berjaya dikeluarkan. Umbilical cord dia ada “true knot” atau dalam bahasa melayunya bersimpul. Maka pengaliran darah terhenti dan menyebabkan si bayi mati. Aku balut mayat bayi lelaki tadi dan letak di ruangan berhampiran sebelum attendant lelaki mengambilnya dan diletakkan di peti sejuk sementara.

Minyak kitar semula punca kanser

Dua pakar pemakanan menasihatkan orang ramai supaya tidak menggunakan minyak masak kitar semula lebih daripada tiga kali kerana dikhuatiri ia telah bertukar menjadi racun akrolein yang boleh mengakibatkan kanser.


Minyak Kitar Semula Punca Kanser, Petua Nak Kenalpasti Minyak Masak Kitar Semula Dan 7 Cara Menggunakannya Dengan Selamat


Pakar Pemakanan dan Dietetik Universiti Perubatan Antarabangsa (IMU), Profesor Dr. Fatimah Arshad berkata, kebiasaannya minyak kitar semula yang sudah bertukar kehitaman akibat proses oksidasi itu turut mengandungi karsinogen iaitu zat kimia yang menjadi punca kanser.


“Jika pengguna terdedah dalam tempoh jangka masa panjang dengan minyak masak yang sudah tercemar itu, risiko untuk mereka diserang penyakit kanser adalah amat tinggi,”‘ katanya.


Fatimah berkata, orang ramai seelok-eloknya menggunakan minyak masak sebanyak tiga kali sahaja untuk menggoreng makanan.



Awas bila menggunakan minyak masak dalam bentuk paket! Jangan kompromi dengan harga yang murah. Selidiki dulu sebelum membeli di pasar malam atau gerai-gerai pisang goreng di tepi jalan.


Penggunaan Minyak ‘Recycle’


Peniaga yang menjual makanan ‘deep fried’ sudah tentu tidak akan membuang minyak yang telah digunakan kerana ia akan meningkatkan kos operasi dan mengurangkan margin keuntungan. Kebanyakannya terutama peniaga pisang goreng akan menyimpan minyak yang telah digunakan, menapis kerak-kerak dan kemudian menggunakan semula untuk menggoreng makanan. Perkara ini akan berterusan beberapa hari berikutnya sehingga ke satu tahap dimana minyak itu sudah bertukar menjadi hitam barulah mereka akan menggunakan minyak yang baru. 


Penggunaan minyak ‘recycle’ ini sebenarnya amat merbahaya kerana ia dicemari oleh sejenis bahan yang boleh menyebabkan kanser dan tekanan darah tinggi. Minyak yang telah digunakan akan merosot (teroksida, terpolimer dan terhidrolisis) lalu membentuk komponen merbahaya. Kemerosotan ini diikuti oleh perubahan tahap keasidan lemak, perubahan warna minyak dan peningkatan asid lemak trans – asid lemak yang boleh mengakibatkan serangan jantung.


Kebanyakan orang tidak menyedari bahawa minyak juga adalah punca kepada masalah kulit muka seperti jerawat atau acne. Salah satu kaedah yang paling berkesan untuk mengelak dari masalah ini ialah dengan berhenti dari mengambil makanan yang digoreng lebih-lebih yang digoreng secara deep-fried. Orang Eskimo mempunyai kulit yang licin kerana mereka makan ikan – sumber minyak yang baik untuk omega-3. 


Jangan tertipu kalau beli sesuatu barang. Korang kena jadi pengguna yang bijak tau. Kadang-kadang peniaga ni nak ambil untung banyak mereka akan guna cara yang tak jujur. Jadi, sebelum atau selepas beli, pastikan korang tak tertipu dengan barang yang dibeli okay. Sebagai contoh, minyak masak. 


2 Petua Memastikan Minyak Dibeli Asli Dan Bukan Kitar Semula:


1) Korang letak minyak masak dalam peti sejuk selama 2 jam. Sebab? Untuk memastikan ada atau tidak buih keputihan dan untuk memastikan minyak tu berbuih atau tidak. Sekiranya ada , minyak tersebut adalah minyak kitar semula. Bermaksud, minyak buangan.


2) Cara kedua, masukkan bawang putih dalam minyak tersebut, jika bawang putih bertukar jadi merah, ia bermaksud minyak yang korang guna merupakan minyak kitar semula dan ia sangat bahaya. Bawang putih tidak akan berubah jadi warna merah sekiranya minyak yang kita guna berkualiti baik.


Haa korang boleh cuba petua ni okay? Jangan tertipu tau !


7 Tips Menggunakan Minyak Masak Terpakai


Berikut adalah 7 TIPS menggunakan semula minyak masak dengan selamat:


1. Jangan gunakan semula minyak sayuran yang sudah dipakai terutamanya minyak zaitun (olive oil) kerana smoke point-nya sangat rendah


2. Tapis minyak masak yang sudah digunakan menggunakan kain untuk memastikan tiada sisa makanan tertinggal. Bakteria boleh hidup di dalam makanan dan merosakkan minyak masak.


3. Cuba sebolehnya, gunakan minyak masak terpakai selain daripada menggoreng (contoh: menumis) kerana smoke point minyak masak terpakai sangat rendah. Menggoreng menggunakan minyak terpakai boleh meningkatkan kadar pembentukan toksik HNE. 


4. Matikan api sejurus masakan sudah siap. Haba api boleh merosakkan minyak masak terpakai


5. Jangan guna minyak masak terpakai yang mengeluarkan asap yang banyak dan kebiruan yang memedihkan mata, berbuih, bertukar warna menjadi perang pekat atau mengeluarkan bau tengik apabila dipanaskan. Ia adalah tanda minyak masak sudah rosak.


6. Simpan minyak terpakai dalam bekas gelap dan tidak terdedah dengan haba daripada gas api dan cahaya matahari. Haba boleh merosakkan minyak dengan lebih cepat


7. Sentiasa pastikan minyak masak terpakai anda masih elok. Bau dan lihat warnanya. Jika warnanya menjadi perang pekat, menjadi likat atau pekat, berbau tengik, jangan gunakan lagi. BUANG


Mungkin anda boleh elak menggunakan minyak masak yang rosak di rumah. Tetapi bagaimana pula dengan minyak masak yang digunakan restoran? Adakah mereka mengambil berat tentang perkara ini?


Kurangkanlah memesan makanan bergoreng di restoran. Anda pasti tidak mahu mendapat kanser, hati rosak atau ginjal gagal berfungsi bukan?


Sayangi tubuh badan anda. Ambil berat tentang cara penyediaan makanan!

​TOLONG SEBARKAN AGAR BANYAK YANG TAHU…SERING KESEMUTAN?? BERERTI ANDA BERBAHAYA INI..!!BACA SEBELUM TERLAMBAT,,BEGINI CARA PENCENGAHAN DAN MENGUBATINYA!!

http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http://horahorey85.blogspot.com/2017/02/tolong-sebarkan-agar-banyak-yang.html&send=false&layout=box_count&show_faces=false&width=55&action=like&font=arial&colorscheme=light&height=62


$%Kaki kesemutan dalam dunia medis disebut sebagai Aresthesia. Aresthesia sendiri menurut pengertian medis adalah sensasi seperti digelitik, ditusuk-tusuk dan terkadang disertai rasa kebas maupun seperti kerubungi semut, oleh karena itu sering disebut ” kesemutan “.

Paresthesia dapat berjalan karena transport axon (sisi dalam serabut saraf) terganggu sampai nutrisi dari saraf juga ikut terganggu. Tahukan Anda? Menurut penelitian beberapa waktu terakhir kaki kesemutan adalah salah satu ciri atau gejala terjadinya penyakit jantung. Walaupun itu belum ada penelitian selanjutnya dan penelitian yang lebih dalam pada hal itu.

Karenanya penulis cobalah merangkum beberapa penyakit yang disebutkan mungkin saja saja berjalan pada anda, apabila anda pernah mengalami kesemutan (terlebih pada seseorang yang sangat sering mengalami kesemutan) sangat mungkin untuk menderita salah satu penyakit di bawah ini :

1. Stroke
Ternyata kaki kesemutan dapat di untuk jadikan tanda-tanda anda alami stroke. Hal sejenis ini mungkin berjalan karena salah satu segi terjadinya stroke yakni terganggunya saraf anda, sedang kaki kesemutan juga berjalan karena terganggunya saraf anda.

2. Jantung
Penyakit jantung juga berjalan lantaran ada komplikasi pada jantung dan sarafnya. Lagi-lagi saraf sangat punya pengaruh pada beberapa penyakit. Biasanya berjalan sumbatan darah di otak tepat dibagian sensorik, jika ini berlangsung penderita akan rasakan kaki kesemutan pada salah satunya.

3. Rematik
Rematik bisa pula berjalan dengan kaki kesemutan juga sebagai indikasinya. Karena rematik berjalan karena ada faktor saraf juga. Apabila anda alami ini, anda tidak perlu cemas, apabila rematik anda hilang automatis kesemutan anda akan hilang.

4. Diabetes (Kencing Manis)
Pada penderita diabetes, kesemutan adalah salah satu tanda-tanda terjadinya rusaknya pada pembuluh darah. Menyebabkan, darah yang mengalir di ujung-ujung syaraf berkurang. Biasanya tanda-tanda yang di rasakan seperti rasa nyeri dan merasa menusuk-nusuk dibagian kaki

Petua Bersihkan Kolestrol Pada Pembuluh Darah Jantung Yang Tersumbat Secara Tradisional

Jantung merupakan organ tubuh yang paling vital, kerana jika jantung berhenti berdegup maka sama saja kehidupan seseorang berakhir. Mengapa demikian? Kerana jantung yang mengepam darah ke seluruh bahagian tubuh manusia. 


Apabila darah tidak mengalir (circulation) dengan baik, maka organ-organ lainnya tidak boleh berfungsi dengan maksima. Banyak jenis gangguan yang menyebabkan jantung tidak bekerja dengan maksima, salah satunya disebabkan pembuluh darah jantung tersumbat.


Penyebab Pembuluh Darah Jantung Tersumbat


Penyebab pembuluh darah jantung tersumbat atau disebut juga Atherosclerosis adalah terkumpulnya lemak pada dinding pembuluh darah jantung (pembuluh koroner) atau yang dikenali dengan istilah plak. Penimbunan plak yang diikuti berbagai proses buruk lainnya seperti pengapuran dan proses pembekuan darah lama kelamaan akan membuat saluran pembuluh darah menjadi sempit dan tersumbat. 


Jika hal ini dibiarkan terjadi pada pembuluh jantung, maka otot jantung menjadi kekurangan pasukan darah dan akibatnya boleh menyebabkan maut. Mulai dari nyeri dada (angina pectoris) hingga yang paling bahaya iaitu kematian mendadak yang disebabkan kerana gagal jantung.


Jika anda ingin menghindari risiko terkena serangan jantung yang disebabkan pembuluh darah di jantung tersumbat maka hindari hal-hal dibawah ini:

  • Merokok
  • Tidak pernah berolahraga
  • Stress yang terlalu banyak dan kerap

Selain itu ada juga penyakit lain yang menjadi punca terjadinya penyempitan pembuluh darah pada jantung, antara lain iaitu:

  • Kadar kolesterol (LDL) yang tinggi
  • Tekanan Darah Tinggi (hipertensi)
  • Kegemukan
  • Diabetes Mellitus
  • Riwayat keturunan penyakit jantung di dalam keluarga

Rawatan Pembuluh Darah Jantung Tersumbat Disebabkan Kolesterol Secara Tradisional


Berikut merupakan resepi bagi sesiapa sahaja yang ingin  membersihkan kolesterol yang menyekat pada pembuluh darah jantung:



Petua Cara Pulihkan Jantung Tersumbat

Cara Hapuskan Kolestrol Pada Saluran Jantung:

Secawan halia

Secawan bawang Putih

Secawan lemon

Secawan madu

Secawan cuka epal


Cara Sediakan Ubat Untuk Bersihkan Saluran:


1.  Sila kisarkan kesemua bahan yang disebutkan diatas.

2.  Kemudian, didihkan selama 10 minit

3.  Setelah mendidih tutup api dan biarkan seketika

4.  Simpan dalam peti sejuk


Anda disarankan agar minum sesudu sebelum tidur pada malam hari dan sesudu selepas bangkit dari tidur. Dan, jangan lupa amalkan juga ayat yang dikongsikan dibawah.

Ayat Penawar Sakit Jantung

Semoga perkongsian ini, dapat memberi sedikit manfaat kepada anda. Jika anda merasakan cara mudah untuk bersihkan kolestrol yang terdapat pada saluran jantung yang dikongsikan turut berguna kepada yang lain. Jangan lupa bantu kami sebarkan di mana-mana laman sosial milik anda atau klik pada simbol g+1 dibawah. Terima kasih atas kerjasama yang telah diberikan.

7 Sebab Dan Akibat Mengapa Lelaki Dilarang Membuang Air Mani Sembarangan …Semua Lelaki Muda Wajib Baca ..!!








Teknologi perubatan selalu menaruh perhatian dalam menentukan, memonitoring dan meningkatkan kualiti air mani. Dan beberapa kajian mendapati fakta-fakta aneh yang terjadi pada air mani.
Dilaporkan oleh dari HealthMad, berikut beberapa fakta aneh Mengenai air mani:



1. Air mani dapat menyebabkan alergi


Walaupun jarang, tapi ada beberapa wanita yang alergi terhadap air mani. Secara perubatan keadaan ini disebut hipersensitiviti plasma mani manusia (seminal plasma hypersensitivity). Gejala yang ditimbulkan bergantung pada keadaan tubuh dan jumlah air mani yang masuk ke tubuh. Gejala seperti gatal, kemerahan, lepuh, bahkan kadang-kadang menyebabkan kesukaran bernafas.


2. Air mani dipercayai menjadi sumber tenaga yang berpotensi

Dari perspektif sosial budaya, air mani telah dikaitkan dengan sumber tenaga yang berpotensi dalam perubatan Cina dan teori Chi Kung. Menurut teori Chi Kung, tenaga dari tubuh dialihkan dan dipindahkan ke organ seksual selama ghairah seksual. Teori ini menunjukkan bahawa setelah mengeluarkan air mani, tenaga tertentu dari tubuh manusia juga sedang dikeluarkan. Hal ini menjelaskan mengapa orang merasa lemah selepas melepaskannya.

3. Mujarab dari penggunaan air mani

Dari wilayah Strickland-Bosavi, Papua New Guinea, suku Etoro berpendapat bahawa air mani memberikan kematangan seksual di antara kaum muda suku tersebut. Pada amalan masa lalu, kaum muda dari suku tersebut harus minum air mani ketua suku untuk mencapai kematangan seksual.

4. Rasa air mani bergantung kepada dari makanan yang dimakan lelaki

Rasa air mani berbeza-beza bergantung kepada makanan yang dimakan, kebersihan dan faktor luaran lain. Menurut Bodansky dalam bukunya yang berjudul To Bed or Not to Bed (2005), beberapa wanita menyukai rasa air mani tapi yang lain tidak demikian. Sebagai contoh, kafein dan daging merah membuat rasa air mani asam atau pahit.

5. Air mani sebagai obat anti depresi wanita

Hal ini tidak terlalu mengejutkan, kerana air mani mengandungi beberapa hormon yang mengubah suasana hati, seperti testosteron, estrogen, hormon perangsang folikel, hormon luteinizing, prolaktin dan beberapa prostaglandin yang berbeza. Beberapa telah dikesan dalam darah wanita sejam setelah terkena air mani.

6. Air mani adalah nutrisi

Hasil kajian Johnson dan Everitt dalam bukunya Essential Reproduction (2000) mendedahkan bahawa air mani mengandungi kandungan nutrisi yang tinggi. Dalam ejakulasi khas (kira-kira satu sudu teh), air mani sudah mengandung 150 mg protein, 11 mg karbohidrat, 6 mg lemak, 3 mg kolesterol, 7 persen US AKG kalium, tembaga dan seng.

7. Air mani tidak akan pernah habis

Hal ini sangat wajar, kerana menurut para ahli lelaki hanya memerlukan masa sekurang-kurangnya 15 minit untuk menambah jumlah air
mani selepas ejakulasi.

Sering Geletek Anak Untuk Bergurau? Mungkin Anda Akan Menyesal Selepas Membaca Luahan Ibu Kehilangan Anak Ini

Tak Nak Geletek Anak Lagi Dah Lepas Ni|

Jangan geletek anak,itulah amaran yang diberikan oleh orang tua tua dulu,sebenarnya ramai artikel yang mengingatkan kita untuk tidak menggeletek anak dan mencucuk pinggang kawan. kenapa?



Alasannya menggeletek kanak kanak boleh jadi berbahaya sebab mereka tidak boleh menyuruh anda untuk berhenti,jantung mereka akan berdengup lebih kuat dan pernafasan boleh berubah hingga mengakibatkan mereka terkena serangan jantung.

Seperti yang pernah perlaku kepada seorang budak bernama alya,dimana ibunya menggeleteknya di bagian pinggang dengan niat bergurau dan bermanja.

Namun siapa sangka gurauan itu berubah menjadi ngeri apabila Alya yang tergolek golek tiba tiba kejang dan suara tersekat sekat.

Ketika itu ibunya hanya mampu menjerit meminta tolong suaminya,namun anak mereka bernasib baik masih bisa di selamatkan selepas mendapat perawatan pakar.

Mengulas tentang Cucuk pinggang kawan, boleh buat terkesan pada mental mereka,Selalunya dalam masyarakat melayu ramai orang suka cucuk pinggang kawan atas sekadar bergurau buat kawan itu melatah.



Dari segi Pisiologi hal ini di terangkan berkait dengan responsive saraf-nervous system, dan kesannya bila kita kena cucuk pinggang sangat berbahaya,signal yang dihantar ke otak bila kena cucuk Adalah response kawan anda untuk mempertahankan diri yang menyebabkan mangsa panik akibat kejutan.

Kejutan inilah yang membuat  jantung  terkejut dan degupan akan menjadi cepat secara tiba tiba,bila situasi ini dibuat berulang kali,besar kemungkinan mangsa akan terkena serangan jantung

Inilah Cara Yang Benar Hilangkan Bulu Ketiak Dalam Waktu 2 Menit. Jangan Dicabut Apalagi Dicukur !!

Tidak ada keraguan bahwa kebanyakan orang benci bulu ketiak dan bau yang dihasilkan di daerah ini. Hal-hal ini memalukan. Selain itu, tidak ada yang suka noda ketiak kuning yang terjadi pada cahaya dan kemeja putih.


Ada banyak orang yang memiliki kesulitan menghilangkan rambut ketiak dan beberapa orang mengalami cepat pertumbuhan kembali yang membuat situasi lebih buruk.


Untungnya, cerminan menemukan metode yang sama sekali alami yang akan membantu Anda menghilangkan bulu ketiak tanpa menghabiskan uang dan waktu di salon kecantikan lokal Anda atau mengalami nyeri (waxing).



 Inilah Cara Yang Benar Hilangkan Bulu Ketiak Dalam Waktu 2 Menit. Jangan Dicabut Apalagi Dicukur !!
 Inilah Cara Yang Benar Hilangkan Bulu Ketiak Dalam Waktu 2 Menit. Jangan Dicabut Apalagi Dicukur !!

Dengan bantuan pengobatan alami ini Anda akan meningkatkan penampilan kulit Anda tanpa rasa sakit. Semua bahan yang digunakan di dalamnya yang dikemas dengan mineral, vitamin dan antioksidan.



Yang benar adalah bahwa kebanyakan orang tidak membayar banyak perhatian untuk kesehatan kulit mereka yang salah karena ini adalah organ terbesar yang kita miliki. Perlu diingat bahwa setiap bahan yang Anda oleskan pada kulit Anda diserap dan masuk langsung dalam aliran darah Anda.

Perawatan alami berikut berdasarkan gula waxing digunakan oleh perempuan di Timur Tengah

selama ratusan tahun.

 

1. Lemon Dan Gula


Cukup membuat campuran yang terdiri dari satu sendok makan gula dan dua sendok makan lemon dalam rangka menciptakan pasta. Setelah itu, menempatkan pasta pada ketiak dan menerapkannya dalam arah yang sama dengan rambut Anda tumbuh di sana. Setelah Anda selesai, gunakan kain basah yang bersih untuk mencuci daerah. Melakukan prosedur ini dua kali seminggu. Metode ini akan memungkinkan hair removal lambat dan bertahap dari daerah ini.


2. Telur Dan Jagung Tepung


Gunakan satu sendok makan putih telur dan satu setengah sendok makan tepung jagung untuk membuat pasta tebal. Masukan pasta langsung pada ketiak dan biarkan seperti itu sampai menjadi benar-benar kering. Setelah itu, gunakan air hangat untuk mencuci pasta.


3. Susu Dan Kunyit


Mengambil sejumlah kecil kunyit dan mencampurnya dengan dua sendok makan susu mentah. Oleskan campuran ini pada ketiak. Tunggu minimal 15 menit dan setelah itu, gunakan air hangat untuk membilas campuran

Doa Nabi Yusuf Supaya Wajah Tampil Cantik dan Berseri

Oleh

 

Doa kecantikan untuk menaikan seri wajah atau muka daripada surah nabi yusuf. Bagi sesiapa yang mengkehendaki supaya muka atau wajah nya berseri perlulah ia membaca surah Yusuf Ayat 4 (sebaik baiknya selepas solat)

Mari lah kita amalkan ayat pengasih surah Yusuf ayat 4 dan Surah Thahaa ayat 39 seperti di bawah ini.

Bagi sesiapa yang sudah mengamalkan, Alhamdulillah.. teruskan… Ayat ini adalah ayat pengasih bagi mengeratkan lagi hubungan suami isteri dan ianya juga boleh
ntuk anak-anak (so that anak hormat kita sebagai ibu bapak mereka), keluarga dan sahabat handai taulan.

https://www.clickmngr.com/watch.1268813481185?key=51a8881363281c6438f1a8005825893c&kw=%5B%22doa%22%2C%22nabi%22%2C%22yusuf%22%2C%22supaya%22%2C%22wajah%22%2C%22tampil%22%2C%22cantik%22%2C%22dan%22%2C%22berseri%22%2C%22-%22%2C%22sosial%22%2C%22trend%22%5D&refer=https%3A%2F%2Faliffchannel.com%2Ftrend%2Fohsem%2Fdoa-nabi-yusuf-supaya-wajah-tampil-cantik-dan-berseri%2F&tz=8

“Idz Qaala Yuusufu Li Abiihi Yaa Abati Inni Ra Aitu Ahada’ Asyara Kaukabauw Wasy Syamsa Wai Qamara Ra aituhum Lii Sajidin”

Maksud Surah Yusuf Ayat 4;

(ingatlah peristiwa) ketika Nabi Yusuf berkata kepada bapanya: “Wahai ayahku! Sesungguhnya Aku mimpi melihat sebelas bintang dan matahari serta bulan; Aku melihat mereka tunduk memberi hormat kepadaku“

Setelah membaca surah teruskan dengan membaca keratan ayat dalam surah Thaahaa ayat 39.

“Wa-alqaytu ‘Alayka Mahabbatan Minnii Walitushna’ ‘Alaa ‘Ainii”

Maksudnya surah Thaahaa ayat 39.:

“Dan Aku telah tanamkan dari kemurahanKu perasaan kasih sayang orang terhadapmu; dan supaya Engkau dibela dan dipelihara Dengan pengawasanKu”

Caranya:

Dibaca 3 kali kemudian sapu ke muka wajah.

Amalan ini juga sesuai bagi mereka yang berat jodoh.

Perlu diketahui

Jangan membaca tanpa memisahkan ayat tersebut. Surah Yusuf ayat 4 dibaca sehingga selesai, kemudian berhenti sebentar dan teruskan membaca keratan surah Thaahaa ayat 39. Jangan disambungkan terus dengan bacaan surah Yusuf tadi.

Gunakan doa penyeri pemanis dan pengasih wajah surah nabi yusuf ini dengan niat yang baik terutama untuk isteri yang ingin suaminya menyayanginya lebih lagi.

Setiap kali bertemu atau bersua dengan kekasih/isteri/suami, bacalah kedua ayat ini. Untuk mendapatkan kesan yang baik, hendaklah diamalkan selalu membaca dihadapannya. Tidak perlu membaca dengan kuat, memadailah dengan hanya membaca di dalam hati. Selain itu agar dikasihi masyarakat, bacalah kedua-dua ayat ini setiap kali lepas solat sebanyak 3 kali.

MENGEJUTKAN !!! BUAH INI ADALAH PEMUSNAH SEL KANKER YANG SEBENARNYA, ASLI INDONESIA! BERIKUT PENJABARAN ILMUWAN DAN KANDUNGAN DI DALAMNYA ((TOLONG DI SHARE YA)))

 

Ilmuwan menjelaskan bahwa Annona squamosa (srikaya) yaitu buah tropis yang mempunyai manfaat anti-kanker yang ku4t. Juice buah yang di proses dengan Srikaya ini bisa secara efisien melawan beberapa sel kanker. Selain itu, buah ini tidak hanya enak, namun juga tidak menyebabkan efek samping seperti kemoterapi. 

Mulai sejak th. 1970, beberapa pakar sudah melakukan lebih dari 20 studi atas buah srikaya. Dari hasil penelitian itu menunjukkan, bahwa ekstrak srikaya dapat dengan cara efisien melawan 12 jenis sel kanker berbentuk g4nas. 

Salah satunya termasuk juga kanker usus besar, kanker p4yud4r4, kanker prostat, kanker paru-paru serta kanker p4nkreas serta kanker yang lain. Selain itu, srikaya juga mempunyai manfaat anti-jamur serta anti-parasit. Serta disamping itu srikaya bisa menolong mengatur tekanan d4rah, serta ini adalah satu antidepresan serta antibiotik spektrum luas. 

Meskipun pengetahuan kedokteran selalu berkembang maju, namun menurut catatatn Organisasi Kesehatan Dunia (WHO), bahwa nyaris 20, 000 orang di semua dunia jadi korban kanker setiap hari, serta sebesar 70% terjadi di negara berkembang. 

Kemoterapi yaitu salah satu cara moderen yang paling banyak dipakai untuk menyembuhkan kanker, namun sayangnya sangat banyak resikonya. Disamping itu, menurut peneliti, buah srikaya bisa membawa satu revolusi dalam bagian kedokteran, terlebih untuk penyembuhan kanker.

  Mengenai keunggulan dari srikaya seperti berikut : 

1. Menghancurkan beberapa sel kanker dengan cara alami, tanpa ada resikonya, umpamanya mual, rambut rontok, berat tubuh alami penurunan. 

2. Selama dalam sistem terapi, akan tidak beresiko buruk apapun pada system kekebalan tubuh, justru demikian sebaliknya akan memperku4tsystem kekebalan Anda, serta terlepas dari infeksi yang m3m4tikan. 

3. Memberi kemampuan ekstra, melawan penyakit, serta akan merasa lebih sehat selama dalam sistem therapy. 

4. Membuat sebagian besar pasien kanker, jauh dari

depresi.  

5. Dapat dengan cara efisien menyasar serta mengakibatkan kerusakan kian lebih 12 jenis sel kanker ganas, umpamanya kanker p4yud4r4, kanker paru-paru, pankreas, prostat serta kanker usus. 

6. Doksorubisin adalah obat yang umum dipakai untuk kemoterapi. Namun dibanding dengan srikaya, senyawa srikaya selaksa kali lebih ku4t dari pada senyawa doxorubicin. 

7. Bedanya dengan kemoterapi, ekstrak srikaya cuma menargetkan sel kanker sekaligus menghancurkannya. Tidak akan mengakibatkan kerusakan sel-sel yang sehat. 

Meskipun srikaya mempunyai banyak manfaat, namun juga mempunyai resikonya tertentu. 

Karena m3ng4ndung annonacin yang cukup tinggi, jadi, bila makan berlebihan, mungkin saja akan mengakibatkan penyakit Parkinson. 

Srikaya kaya nutrisi, kadar nutrisi per 100 gr srikaya : 

Air 8. 36 g, padatan larut 18, 0 – 26%, lemak 0, 14% – 0, 3%, mineral 0, 6% – 0, 7%, karbohidrat 23, 9%, Kalsium 0. 2 persen, fosfor 0, 04%, besi 1, 0%, asam organik 0, 42%, gula 15, 3% ~ 18, 3%, serta 0, 265 g vitamin C. Sesaat k4ndungan protein 1, 55 g dsb, selain itu juga m3ng4ndung banyak zat yang diperlukan tubuh. 

Nutrisi srikaya begitu melimpah, kalori ekstra tinggi, bisa memperindah kulit, memperku4t stamina, membersihkan d4rah, memperku4t limpa serta tulang, mencegah skorbut (penyakit kekurangan vitamin C) meningkatkan imunitas, melawan kanker. 

Selain buahnya yang enak, akarnya bisa dipakai sebagai obat pencahar, daunnya bisa dipakai sebagai desinfeksi pada luka. Isi buah dicampur gula, svsu, lalu di proses jadi Champola, yakni sebagai makanan pembangkit semangat serta melepaskan dahaga. 

Banyak yang mengatakan kadar gula buah srikaya itu begitu tinggi, jadi, untuk pasien diabetes baiknya janganlah makan, padahal bukan seperti itu. 

Srikaya mempunyai dampak menurunkan gula d4rah, diluar negeri sering dipakai untuk menyembuhkan diabetes. Untuk pasien diabetes yang kerap konsumsi srikaya, begitu bermanfaat sebagai terapi makanan sekunder dalam menolong mengurangi tanda-tanda penyakit. 

Selain itu, k4ndungan seratnya yang cukup tinggi, dapat dengan cara efisien meningkatkan peristalsis usus, mengeluarkan kotoran (t1nja) kadaluwarsa didalam usus. Selain itu, srikaya juga merupakan buah anti-oksidan terbaik, dapat dengan cara efisien memperlambat penuaan kulit, sekalian memutihkan kulit. 

Srikaya walau m3ngandung beragam gula, namun efeknya begitu kecil pada gula d4rah, jadi, pasien diabetes tak perlu cemas mengkonsumsinya. 

Srikaya berbentuk manis serta agak sepat, m3ngandung tannin, karenanya, janganlah mengonsumsi dengan cara bersamaan dengan makanan tinggi protein atau product olahan svsu, hal ini untuk hindari supaya tak menghasilkan zat yang sulit diolah.