Badan pemikir kecewa Petronas hentikan pekerja tempatan

Badan pemikir di Sarawak dilapor bimbang apabila Petronas menggantikan penduduk tempatan dengan kakitangan dari semenanjung berikutan pemberhentian 13 kakitangan dari negeri itu yang berpengalaman.

Borneo Post hari ini melaporkan Presiden Suarah Petroleum Group (SPG) Hamin Yusuf mengadu mengenai langkah terbaru melibatkan pemansuhan 29 jawatan tetap, yang disifatkan tidak membantu tenaga kerja di negeri ini.

Langkah itu sebahagian daripada penyusunan semula oleh kerajaan negeri seperti didedahkan Menteri Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan, Perdagangan dan Pelaburan Sarawak, Datuk Amar Awang Tengah Ali dalam sidang dewan undangan negeri yang lalu.

Beliau berkata mereka yang diberhentikan tidak dipilih semula ke jawatan baru di Petronas Sarawak dan ia menunjukkan syarikat minyak dan gas negara itu “tidak ikhlas” dalam usaha mengembalikan manfaat daripada hasil minyak negeri kepada rakyat.

“Dasar Petronas terhadap negeri ini seolah-olah menggambarkan kurang kepekaan dan realiti dalam pasaran kerja tempatan dan pekerjaan penduduk tempatan.

“Seawal dua bulan lalu, 85 jawatan dalam MLNG Bintulu telah dipenuhi kebanyakannya dari Semenanjung Malaysia atas alasan untuk ‘penempatan semula,” Borneo Post melaporkan Hamin berkata dalam satu kenyataan malam tadi.

[Baca berita penuh]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s