KISAH KEJADIAN JIBRIL, DAN KASIH SAYANG ALLAH TERHADAP MANUSIA

KISAH KEJADIAN JIBRIL, DAN KASIH SAYANG ALLAH TERHADAP MANUSIA

Tahukah anda, malaikat dicipta tanpa nafsu? malaikat dicipta hanya untuk melaksanakan tugas mereka, jadi demikianla manusia tidak lari dari berbuat dosa, (besar mahupun kecil)..

ketika Allah mencipta malaikat jibril, keadaannya begitu sempurna, rasulullah s.a.w bersabda:

“Sesungguhnya Allah telah menciptakan malaikat Jibrail dengan bentuk yang sangat elok. Jibrail mempunyai 124,000 sayap dan di antara sayap-sayap itu terdapat dua sayap yang berwarna hijau seperti sayap burung merak, sayap itu antara timur dan barat. Jika Jibrail menebarkan hanya satu daripada beberapa sayap yang dimilikinya, maka ia sudah cukup untuk menutup dunia ini”.

lihatlah, betapa besarnya Kuasa Allah s.w.t ..jadi, fabiai iiala hirobikuma tukazziban “nikmat manakah yang engkau dustakan? surah ar-rahman,

apabila jibril melihat dirinya yang begitu sempurna, lalu jibril bertanya pada Allah s.w.t

“Ya rabb, adakah Engkau mencipta makhluk lain yg sempurna drpd aku?”

Allah menjawab: “tidak”,

Setelah malaikat jibril mendengar Allah berkata begitu lalu jibril solat  sunat 2 rakaat, tapi solatnya begitu lame, pada setiap rakaat solat yang dikerjakan oleh malaikat Jibrail, dia menghabiskan masa selama 20,000 tahun lamanya,

setelah malaikat jibril selesai solat, lalu Allah berfirman lg :

“Wahai Jibrail, kamu telah menyembah Aku dengan ibadah yang bersungguh-sungguh dan tidak ada seorang pun yang menyembahKu seperti ibadah yang kamu lakukan, akan tetapi di akhir zaman nanti akan datang seorang nabi yang mulia, yang paling Aku cintai bernama Muhammad. Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa.
Seandainya mereka mengerjakan solat dua rakaat walau hanya sebentar dan dalam keadaan lupa serta serba kurang, dengan pikiran yang melayang-layang dan dosa mereka pun besar, maka demi kemuliaanKu dan ketinggianKu, sesungguhnya solat mereka itu lebih Aku sukai daripada solatmu. Hal tersebut kerana mereka telah mengerjakan solat itu atas perintahKu sedangkan solat kamu bukan atas perintahKu”.
bila Allah berfirman begitu, malaikat jibril pon bertanya lg,

ya rabb, adakah Engkau akan memberi ganjaran kepada mereka?

maka Allah berfirman: “iya, Aku akan memberikan ganjaran syurga ma’waa,

setelah mendengar, maka jibril pun melebarkan sayapnya terbang mencari syurga ma’waa, Satu hayunan sayap malaikat Jibrail adalah sama dengan jarak perjalanan selama 3000 tahun, namun malaikat jibril tidak berdaya lagi, jibril berteduh di bawah 1 pohon pokok dan bertanya kepada Allah,

“Ya Rabbku, apakah aku telah menempuh setengah atau sepertiga atau seperempat dari perjalanan menuju ke syurga Ma’waa?”
Maka Allah pun berfirman,
“Wahai Jibrail, meskipun kamu mampu terbang selama 3000 tahun dan meskipun Aku memberikan kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki, lalu kamu terbang seperti yang telah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akan sampai kepada sepersepuluh dari beberapa puluhan yang telah kuberikan kepada umat Muhammad terhadap imbalan solat dua rakaat yang mereka kerjakan”.
apakah moral value yang anda dapat dari cerita ini?, nak katanya disini, Allah itu ar-Rahman (pengasih,penyayang) ar-Rohhim (maha pengampun).

sebesarmana pun dosa kita, namun Allah tetap mengampuninya, asalkan kita bertaubat, memohon keampunan dariNYA dengan bersungguh2, 

lihatlah, Allah berfirman, walaupun kita melakukan solat itu di dalam keadaan yg leka, serba kurang, pikiran yg melayang2, tapi..demi KemuliaNYA DIA tetap menerima solat kita, jadi! NIKMAT MANAKAH YANG ENGKAU DUSTAKAN!

pls ummat rasullullah, kenanglah doa Nabi kt yg sayangggggggggggg sgt2 pd kita semua ummatnya, dia berdoa supaya Allah tidak memberikan balasan di dunia ni, walau byk skali pon dosa kita, tp sedikit pon di hati  kt tidak merasakn sedih akan pengorbnan Rasulullah, bangkitlah saudaraku! kembalilah kejalanNYA, moga Allah mengasihi kita semua, Allah huakbar!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s